Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат стимули за общини, потребители и производители на електромобили

Секторен анализ на клъстер "Електромобили", създаден по проект на Българската стопанска камара, предлага промени в административната среда, както и да се създадат стимули за общините, за потребителите и за производителите на електромобили.

За да се стимулира секторът, експертите предлагат промени в административната среда, с които се предвиждат въвеждане на инструмент "Зелени обществени поръчки", на данъчен кредит за електрическите автомобили, преференциални такси при първоначална регистрация, промяна на пътния данък.

Сред стимулите за общините са подпомагане инсталирането на колонки за зареждане, допускане само на електрически автомобили в центъра на града, допускане движението им в бус лентата, освобождаването им от винетни и други пътни такси, свободен и неограничен паркинг на обществените пространства.

Стимулите за потребителите предвиждат и финансова подкрепа от 30% при закупуване на електромобил, намалени ставки на ДДС, финансови стимули за замяна на старите автомобили с електромобили.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна