Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезатели от 50 страни на Световното първенство по полумаратон

Снимка: Архив

Състезатели от рекордните 50 страни от цял свят са потвърдили до момента участие в 13-ото световно първенство по полумаратон, което ще се проведе на 6 октомври 2012 година в Каварна.

От излъчените от тях атлети 30 са стартирали и в маратона на завършилите на 12 август Олимпийски игри в Лондон. Шампионатът на планетата в Каварна ще се предава пряко в 160 страни.

Морският град спечели домакинството на световното през 2010 година в пряк двубой с мегаполиса Ню Йорк.

През 2014 година шампионатът ще се проведе в Копенхаген (Дания), който беше избран сред градове от шест държави, които се надпреварваха да го организират.

Първенството в Каварна бе включено в серията от пет големи прояви, с които Световната федерация по лека атлетика (ИААФ) отбелязва през 2012 своята 100-годишнина.

Шампионатът по полумаратон в Каварна се организира от БФЛА, Община Каварна и ИААФ. Почетен председател на организационния комитет на световното по полумаратон в България е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Бюджетът на шампионата е в размер на 2,9 млн. лв. Половината от тези пари са осигурени от ИААФ, община Каварна и спонсори на БФЛА. За останалите 1,4 млн. лв. федерацията по лека атлетика е кандидатствала с проект, подаден през септември 2011 година пред министeрството на физическото възпитание и спорта. До момента отпуснатите средства от държавата за световното първенство са 800 хиляди лева.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени