Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж иска решение на европейско равнище на ромския въпрос

Снимка: БГНЕС

Френският премиер Жан-Марк Еро обяви, че Париж ще поиска в близките дни да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено решение на европейско равнище на ромския въпрос.

Решено е делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов да направи предложение да се пристъпи към разговори с румънското и българското правителство, тъй като става дума за техни граждани, заяви Еро. В сряда той председателства заседание на Министерския съвет на Франция, посветено на ромския въпрос, след като там бяха разтурени няколко незаконни ромски лагера. Това предизвика критики на редица неправителствени организации и на някои от съюзниците на френските социалисти.

Твърдата позиция на френските власти по отношение на незаконните ромски лагери и екстрадирането на големи групи роми предизвика решението на Европейската комисия да постави Франция под наблюдение.

Междувременно крайно дясната опозиционна партия "Йобик" в Унгария призова към нулева толерантност спрямо престъпността и "паразитния начин на живот" на ромите, предаде Ройтерс. Ромското малцинство в 10-милионната Унгария наброява до 700 хиляди души. Напрежението между ромите, които са най-бедната и дискриминирана част от населението, и останалите унгарци, се изостриха значително през периода на рецесия на унгарската икономика и значителното увеличение на безработните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна