Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк е против закупуването на облигации на задлъжнелите държави от еврозоната

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Плановете на председателя на Европейската централна банка Марио Драги за закупуване на облигации на задлъжнелите държави от еврозоната се натъкнаха на острата съпротива на една от най-влиятелните банки в съюза - Бундесбанк. Изкупуването на облигации прилича твърде много на държавно финансиране чрез печатане на пари, предупреди главният банкер на Германия Йенс Вайдман. С такива мерки само се натоварват данъкоплатците на останалите държави в еврозоната, смята той.

Вайдман предупреди, че се поставя под риск независимостта на националните банки и призова политиката да не избягва тази тема и да не прехвърля проблема към банкерите. В една демократична държава дали да бъдат поемани чужди дългове и рискове, трябва да решава парламентът, а не Централната банка, посочва той.

С думите си Йенс Вайдман официално се опълчи срещу плановете на директора на Европейската централна банка Марио Драги. Според информация на "Шпигел" плановете на Драги са оспорвани дори и в самата Европейска банка. Северноевропейските държави пледират за нейна намеса единствено в случаи, когато лихвите на засегнатите страни буквално експлодират. Испания и Италия пък се борят за помощ от Централната банка без всякакви ограничения.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа" в Германия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна