Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се задълбочи конфронтацията между пациенти и лекари, прогнозира проф. Милан Миланов

Снимка: Анелия Кръндева
Лекарите от Софийската колегия на БЛС са против предлаганата от НЗОК нова методика за плащане на болниците от догодина. Те настояха преговорите по Националния рамков договор за 2013 г. да бъдат прекратени, докато Касата не оттегли проектодокумента.

В предаването "12+3" проф. Милан Миланов коментира: Ако някой иска да променя нещо, а тук се налагат от така наречения "проект на Касата" съществени промени – то би трябвало да изготвят един документ, да поканят договорните партньори – БЛС и Стоматологичния съюз, да разгледат нещата, да получат становище и след това отново да се срещнат. А не да представят един проект, да си вдигнат чукалата на морето и накрая на месеца да искат някакъв дебат. Какъв дебат и с кой ще го правят? Софийската лекарска колегия категорично не е съгласна с целия документ и настояваме да се спрат преговорите точно по този въпрос – това е най-важната част на Рамковия договор, защото, като се пробие болничната помощ, по същия този параграф доболничната много отдавна е пробита и там лимитите много отдавна са налице и то жестоки лимити, значи ще пробием и цялата система.

Ако имахме лимити досега на база региони, на база болници - това може да се изтърпи, но да се слага лимит по пътеки, т.е. да лимитираме заболяването на българина на територията на България – просто е съвместимо единствено с Корейската народнодемократична република и нейната здравна система, категоричен бе Миланов.

Според него най-лошото е, че основният принцип на осигурителната система в целия свят - пациентът да върви с парите си и с парите на останалите здравноосигурени, се превръща в това, че пациентът ще трябва да се лута по територията на цялата държава, за да търси на коя болница са й останали пътеки и къде ще може да му бъде извършена услугата.

Няма такова нещо като ограбване на Касата или източване на Касата. Тази мантра се използва винаги тогава, когато някой няма пари да ги даде за извършената услуга. Ще се задълбочи конфронтацията между пациенти и лекари, защото пациентът със своята болест отива при лекаря, той не отива при шефа на Касата, който и да бил той, и тогава скандалът избухва пак между нас и пациентите и пак ние ставаме виновни за всичко. Това вече е нетърпимо, коментира още проф. Милан Миланов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна