Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска е тазгодишният носител на наградата "Аполон Токсофорос"

Снимка: Архив

Оперната певица Александрина Пендачанска ще получи наградата "Аполон Токсофорос" на фондацията "Аполония" за принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Това ще стане тази вечер на официалното откриване на 28-ите празници на изкуствата "Аполония" в Созопол.

Артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова подчерта, че Пендачанска е посланик на българската култура по света:

Тази награда я даваме на български творец, който е постигнал много и прави всичко възможно българската култура и българското изкуство да се представят в света. Мисля, че точно това прави Александрина Пендачанска – пее в най-големите оперни зали с най-големите оперни състави.

Александрина Пендачанска е 13-ият носител на наградата на фондация "Аполония", а първият е пианистът Людмил Ангелов. Съвместният им концерт тази вечер ще открие 10-дневните празници на изкуствата. Проявите на Аполония тази година са над 70. Девет концерта, изложби, театрални спектакли и премиерни български филми са включени в програмата на "Аполония". 

По публикацията работи: Петя Янакиева - Радио Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени