Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Любовта е лудост" ще бъде открит тази вечер във Варна

Снимка: Архив

Двадесетият международен филмов фестивал "Любовта е лудост" ще бъде открит тази вечер във Варна. 12 са заглавията в конкурсната програма, които ще бъдат оценявани от петчленно международно жури.

"Под дъгата" на режисьора Илия Костов е българското заглавие, което ще се състезава за "Златната Афродита". Друг български филм, с който ще бъде открит фестивалът, е филмът на Петър Попзлатев  "Аз съм ти" по сценарий от недовършения "Роман без заглавие" на Димитър Димов и книгата "Адриана" на неговата дъщеря Теодора Димова.

Специален акцент на фестивала ще бъдат и няколко панорами: "Най-доброто от световните фестивали", "Световен екран", ирански и турски филми, панорама от филми на Тарковски и Андрей Кончаловски, както и български филми, които ще ни припомнят за напусналите ни през изминалата година български актьори Георги Черкелов, Коста Цонев, Велко Кънев и Иван Андонов.

По червения килим ще преминат Асен Блатечки, Никола Анастасов, Гинка Станчева, Христо Мутафчиев, Джоко Росич, Георги Стоянов, Добринка Станкова, Деян Донков, Радина Кърджилова и още десетки познати и обичани имена от екрана.

Сред чуждестранните гости се очаква да бъде актрисата Наталия Бондарчук. Награди за цялостно творчество по време на официалното откриване ще получат Анжел Вагенщайн и голямата българска актриса Гинка Станчева.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна