Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев очаква цената на газа да остане стабилна до края на годината

Снимка: БГНЕС
Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев очаква цената на природния газ да остане стабилна до края на годината. "Булгаргаз" трябва да внесе на 10 септември заявлението си за цените от 1 октомври. От фирмата вече обявиха, че обмислят да поискат задържане на цената на синьото гориво на нивото й от третото тримесечие.

"Булгаргаз" е осигурила устойчивост на цената на газа през изминалите периоди, коментира Ангел Семерджиев и прогнозира, че процесът ще продължи до края на годината.

Получихме от "Булгаргаз" допълнителните споразумения, които са подписани към договора за доставка - и към трите договора има предвидени отстъпки. Газът запазва едни много добри нива, а алтернативните горива се повишават в много по-голяма степен.

Семерджиев очаква увеличенията на цените на горивата да бъдат компенсирани от отстъпките, които са договорени с руската страна.

Факторите, които влияят върху цените на природния газ, са същите, които влияят върху горивата - цените на петрола на световните пазари. Има тенденция към леки увеличения, но всички се надяваме, че тези увеличения ще бъдат компенсирани от отстъпките по договорите за доставка, които са направени.

Независимо от това дали най-големият длъжник на "Булгаргаз" от всички топлофикационни дружества - "Топлофикация София", намалява своите дългове, задълженията на дружеството няма да се отразят на цените, беше категоричен Ангел Семерджиев.

"Булгаргаз" е много зависим от паричните потоци, за да може да упражнява определена политика като обществен доставчик. Задълженията на топлофикационните дружества да си събират вземанията никога не е било допълнителен аргумент за повишаване на цената.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна