Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на българското вино ще се повиши заради по-високите изкупни цени на гроздето

Снимка: Архив

Цената на българското вино ще се повиши заради по-високите изкупни цени на гроздето, продиктувани от по-слабата реколта тази година, прогнозираха винопроизводители от Ловешко.

Студената зима и трайното засушаване са причина за по-слабата реколта от грозде в Северна България, заяви за националното радио производственият директор на най-голямата фирма производител на вина и грозде в региона Росен Даскалов.

Гроздоберът в Ловешко започна с около две седмици по-рано. Въпреки по-слабата реколта, качеството на гроздето е по-добро.

Тази година вследствие на сушата гроздето върви по-напред поне с 15 дни. Отделно някои сортове поради липса на вода започват да завяхват, коментира Росен Даскалов.

Според Даскалов няма опасност да се стигне до дефицит, тъй като в България има много изби, които са пълни с висококачествено вино. В България не се внася грозде от чужбина и винопроизводителите разчитат само на родното лозарство.

В момента един килограм Мускат се търгува за 1,20 лева, а Мерлото е по-евтино - до 80 стотинки. Ловешката фабрика притежава две хиляди декара лозя с червени сортове, сред които и френския Пино Ноар. От Ловеч се изнася вино за над 20 държави в цял свят, сред които САЩ, Япония, Южна Корея, Алжир и други.

Според Росен Даскалов през последните години лозарството в България запада, тъй като собствениците не поддържат своите масиви. Единствените, които се грижат за лозята в страната, са винарските предприятия.

Информацията е на Пламен Христов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна