Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към България до 1 млрд. евро

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руската компания "Атомстройекспорт" увеличи финансовите си претенции към България заради отказа от строежа на АЕЦ "Белене" до 1 милиард евро.

Исканото обезщетение е по делото, което се разглежда в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж. Според съобщение от пресцентъра на руската компания увеличението в размера на иска е продиктувано от това, че НЕК отказва да възстанови загубите по проекта, който едностранно беше прекратен от правителството на България. Новите претенции на "Атомстройекспорт" включват стойността на всички дейности, извършени по проекта, стойността на оборудването с дълъг период на производство, щети и други загуби.

От "Атомстройекспорт" поясняват, че по-голямата част от оборудването е изработена и приета от съвместната българо-руска комисия, но и досега се намира в складовете на руските предприятия поради отказа на НЕК да го приеме. От руската компания припомнят, че са осигурили финансово изработването на оборудването с дълъг цикъл на производство не само за сметка на аванса, получен от НЕК, но и с привличането на кредитни средства.

Новата сума е плод на продължителна работа и обсъждане, каза за БНР Сергей Новиков, говорител на руската корпорация "Росатом", чието дъщерно предприятие е "Атомстройекспорт":

Обсъждаме този иск от доста време, тъй като трябваше да инвентаризираме всички разходи на „Атомстройекспорт”. Работата е там, че тези загуби за компанията се натрупваха от 2006 година, тъй като оборудването е поръчано отдавна, работата по демонтажа на конструкцията на площадката беше извършена отдавна, по проекта вървеше допълнително съгласувани и се отговаряше на нови изисквания по него. Провеждането на стрестестовe след аварията във Фукушима също струваше пари. Затова, когато стана ясно през 2011 година, че НЕК фактически е спрял плащанията ние предявихме нашия първи иск на стойност 61 милиона евро. Той беше за извършени работи по вече подписаните договори и българската страна тогава призна, че тези дейности са действително извършени и бяха приети от нея като страна, която ги е поръчала. Сега обаче, когато  българското правителство обяви, че прекратява проекта АЕЦ „Белене”, трябваше да съберем на едно място всички изразходвани от нас средства и така се получиха 1 милиард евро, посочи Сергей Новиков.

Той същевременно уточни, че тази сума не е окончателна, тъй като според него е възможно да се постигне извънсъдебно споразумение. Другата хипотеза за намаляване на сумата е ако България започне да плаща своите дългове, с което ще се намалят поне процентите, които руските компании продължават да плащат по взетите от тях заеми. Според представителя на "Росатом" предявеният иск не пречи да продължи работата на съвместната комисия, която по принцип беше създадена за да уточни тези претенции:

Междувременно в рамките на парижкия арбитраж процедурата ще върви по съдебен ред, а не между двете преговарящи страни, които могат колкото искат за продължават тази работа. Сега вече става дума за определи срокове, в които да се разгледат съответните претенции и да се вземе окончателно решение. При отказа на България да плаща ние нямахме друг избор.

Сергей Новиков беше категоричен, че този сума включва единствено извършените от изпълнителя по проекта реални разходи, които не са заплатени до момента от НЕК:

В действителност тази иск показва, че проектът за АЕЦ „Белене” е абсолютно реален, съществуващ, независимо че звучаха изявления от сорта, че там става дума само за един гьол. Именно в този иск се вижда какво е направено по проекта и че тези пари не са били хвърлени на вятъра, а за подготовката на площадката, на техническата документация и за изработването на поръчаното от българската страна оборудване.  Така че проектът реално съществува и той дори може да бъде възобновен, макар че при сегашната ситуация за да стане това, трябва да се случи чудо.

Националната електрическа компания е получила новия иск на руската компания "Атомстройекспорт" по проекта "АЕЦ "Белене", съобщи репортерът на БНР Андрей Борисов. От НЕК заявиха, че ще коментират иска, след като адвокатите им се запознаят с него.

Икономистът Стефан Гамизов коментира новия иск от руска страна така:

Една организирана престъпна група създаде нещо, което нарече проект, манипулирайки цялото общество подписа безброй споразумения, които като юридическо понятие не съществуват в българския търговски закон, практически докара до фалит Националната електрическа компания и проблемът в момента на цялото общество, всъщност и големият въпрос е защо българската правоохрана отказва да разследва тоя случай. По този въпрос нищо не се прави.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени