Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският президент се среща с шефа на МВФ

Снимка: vesti.kz

Условията по споразумението за отпускане на европейската финансова помощ за Кипър се обсъждат днес на най-високо ниво. Тази вечер кипърският президент Димитрис Христофиас ще се срещне с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Тя пристига за участие в започващата в петък двудневна неформална среща на министрите по икономическите и финансовите въпроси на страните-членки на Европейския съюз /ЕКОФИН/.

В центъра на разговора между Христофиас и Лагард е искането на Кипър за включване в европейския механизъм за финансова подкрепа и условията, при които това ще стане. Срещата на високо равнище е в навечерието на втората мисия на европейската тройка, която се очаква в началото на следващата седмица. На нея предстои да се обсъждат детайлите по меморандума за финансова помощ за Кипър.

Дни преди поредните преговори в кипърските медии бяха обявени някои от предложените от тройката мерки, които досега не са обявявани официално от нея. Те включват пълно премахване на инфлационната индексация на доходите, замразяване на заплатите в публичния сектор поне до края на 2015 г., премахване на 13-та заплата, намаляване на пенсиите, съкращения на държавни служители, увеличаване на данък добавена стойност от 17 на 18% и други.

Президентът Христофиас заяви днес, че правителството разработва стратегически план за икономиката, който ще обсъди с лидерите на политическите партии и на социалните партньори и след това ще го сложи на масата за преговори с тройката. Той подчерта, че усилията на правителството са насочени към това да не се налага на страната меморандум, който ще я доведе до фалит, но отбеляза, че справянето с проблемите на икономиката няма да мине без жертви.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна