Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинска победа в колоездачната Обиколка на България

Снимка: БГНЕС

Украинецът Сергий Лагкути спечели петия етап на колоездачната обиколка на България. Той преодоля разстоянието от 97 километра между Трявна и Стара Загора с време 2:18,41 часа, оставяйки зад себе си поляка Марчин Сапа и германеца Никиас Арндт.

Петият етап беше изключително труден въпреки късото разстояние. Колоездачите трябваше да преминат връх "Шипка", което доведе до много разкъсвания в колоната и състезателите се бяха разделили на групички. На върха първи беше българинът Петър Христов, следван от временния водач в класирането при катерачите Никита Умербеков от Казахстан.

При спускането напред се откъсна група от седем колоездачи - Сергий Лагкути (Украйна), Марчин Сапа (Полша), Петър Христов (България), Никита Умербеков (Казахстан), Андрий Хрипта (Украйна), Гьокхан Хаста (Турция) и Никиас Арндт (Германия).

В последствие Христов и Умербеков поизостанаха и челната петица се отправи в група към финала, но Хаста и Хрипта отпаднаха бързо от битката за първото място. След няколко смени във водачеството Лагкути спечели с фотофиниш срещу Сапа, докато Арндт изостана с 1:20 минути.

Със спечелените точки Христов се изкачи на второ място в класирането за катерачи. Умербеков пък е начело в това подреждане с 4 точки повече от българския колоездач.

Следващият, шести етап днес е 147 километра между Стара Загора и Бургас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна