Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Росатом" няма да предостави информация за оборудването си на "Уестингхаус"

Снимка: БГНЕС

Руската корпорация "Росатом" няма да предостави информация за своето оборудване на американската "Уестингхаус", натоварена с проучването дали е възможно построяването на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" с използването на предназначения за "Белене" реактор.

Русия в никакъв случай няма да предаде нито един документ или своя разработка на американската компания "Уестингхаус", на която България поръча да направи техническа и икономическа оценка за възможността руският реактор от "Белене" да се премести в Козлодуй. Това съобщиха днес руски медии, като се позовават на източник от руския ядрен отрасъл.

България разчиташе на бързо решение за строителството на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", като използва част от предназначеното за АЕЦ "Белене” оборудване, но това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, твърди източникът. Той припомня също така, че американската компания "Уестингхаус", която е подразделение на японската корпорация "Тошиба", също се занимава с разработката на проекти в атомната енергетика и сама строи реактори и централи.

Въпреки това руската страна е потвърдила, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ "Козлодуй" и даже да го остави за съхраняване в Русия, докато започне реализацията на проекта.

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна