Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производителите на енергия от ВЕИ смятат за незаконна новата такса за достъп до енергийната мрежа

По-високата такса за достъп до мрежата на производителите на зелена енергия подменя Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници. За това алармираха енергопроизводители по повод решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, взето на 14 септември. Те са изчислили, че около 220 млн. лв. ще бъдат отклонени от производителите на зелена енергия и ще отидат в сметките на големите енергийни оператори.

Инвеститорите в производството на енергия от възобновяеми източници смятат за незаконна новата такса за достъп до енергийната мрежа, въведена с решение на ДКЕВР без обществено обсъждане. Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов:

Всъщност е отклоняване на пари от малките, средни и големи производители към няколкото монополни компании.

Цената за достъп до електропреносната и електроразпределителната мрежа е поискана от доставчиците ИВиЕн, ЧЕЗ и Енерго-Про заради увеличаващите се разходи от включването в мрежата на голям брой производители на зелена енергия. Решението на енергийния регулатор ще бъде оспорено както в българския, така и в международен съд, каза още Газдов:

Това, което очакваме всички ние тук и сигурен съм всички граждани, е правителството да каже съвсем ясно, че не подкрепя това решение на регулатора, решение, което отнема неправомерно парите на българския потребител и ги пренасочва към няколкото големи корпорации.

Ще бъде сезирана и Комисията за защита на конкуренцията. Има картелно споразумение между големите електроразпределителни дружества по отношение на цените на тока, смята Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия.

4 монополни дружества внасят искане в ДКЕВР на 13-и вечерта, целият ДКЕВР изчислява, на 14-и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране излиза с решение, което публикува в 22:30 ч. вечерта на сайта. Това е явен признак за картелно споразумение.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна