Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера открива новия си сезон със "Златната ябълка"

Снимка: БГНЕС

По традиция Софийската национална опера и балет открива новия си сезон с постановка от български композитор. На 28-ми септември ще бъде представена премиерата на детската опера "Златната ябълка" по повод навършването на 100 години от рождението на автора й - големият български композитор Парашкев Хаджиев.

Тази творба е подходяща за деца и възрастни. Сюжетът й тръгва от първоосновата на приказката "Тримата братя и златната ябълка". В него обаче композиторът е добавил допълнително фантастични образи, като този на белия човек.

Спектакълът ще бъде поставен и на 29 и 30 септември.

Диригентът Борис Спасов казва:

За възрастните по-скоро би било интересно да чуят специфичния и хармоничен език, с който е написана тази творба, тя е обагрена по един специфичен начин, както и цялостното проследяване на мелодичните линии.

Втората премиера на новия музикален сезон е на френската опера "Вертер" на Жул Масне. За първи път тя ще бъде представена пред българските зрители на 7 декември. От операта обещават, че ще изпълнят и едно трудно начинание, невиждано досега от българската и балканската публика. През юни 2013-а г. музикантите, изпълнителите и ръководителите планират да затворят цикъла от четирите опери "Пръстенът на Нибелунгите" на немския композитор Рихард Вагнер с изключително сложно и трудно изпълнение, продължаващо 8 дни.

По публикацията работи: Станислава Пирчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна