Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР няма да преговаря с производителите на зелена енергия

Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране няма да води преговори с производителите на зелена енергия, беше категоричен Ангел Семерджиев. Той твърди, че таксите за достъп трябва да се платят от производителите на екологична енергия, поради факта, че те водят до допълнителни разходи при поддържането на електропреносната мрежа:

Регулаторът никога не води преговори. Регулаторът взима решения въз основа на нормативната база и защитава тези свои решения в съда. Нямаме намерение да променяме таксите, към този момент те са временни. Разбира се, когато се натрупа достатъчно информация за допълнителните разходи, които предизвикват централите за производство на възстановяема енергия, тези цени за достъп могат да претърпят и някакви промени.

Семерджиев отрече твърдението на производителите на зелена енергия, че приходите от такса "достъп" ще се разпределят между електроразпределителните дружества.

Една теза на производителите на възобновяемите, че се прехвърлят пари от тях към ЕРП-та, е абсолютно несъстоятелна. Ако вие имате изведнъж някакво натоварване на някаква система, което не е било планирано, очевидно тази система не е очаквала, че ще има такива разходи и те трябва да се поемат от някой, или от този, който ги предизвиква, или от крайния клиент.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна