Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Торбичките за многократна употреба няма да се облагат с екотакса

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Найлоновите торбички за многократна употреба няма да бъдат облагани с екотакса от първи октомври. Това стана ясно след среща на представители на Асоциация "Полимери" и производители с екоминистъра Нона Караджова и вицепремиера Симеон Дянков. Екотаксата обаче остава за всички останали видове.

Така от 1-ви октомври, за да излезе по-евтино пазаруването, потребителите трябва да търсят само този тип торбички. Антоанета Перникова от Асоциация "Полимери" обясни, че все пак са направили компромис: Направихме известно отстъпление от нашите искания. Все пак работните места ще бъдат запазени. С уговорката, че след известно време ще се съберем отново в същия този състав, за да обсъдим дали компромисът, който постигнахме днес, е работещ. Смятаме, че днешното решение е един работещ компромис.

Резултатът от промяната в наредбата ще бъде обсъден след 2 месеца.  

Един от производителите Любозар Фратев обаче обясни, че това ще създаде проблеми: Аз се опасявам, че някои фирми няма да могат да достигнат това нещо, оборудването не им позволява. Все пак има един плюс, защото иначе всички торбички се облагаха и от това щяха да пострадат и производителите, и всички граждани, защото най-елементарната торбичка щеше да им струва бурканче кисело мляко.

От 1-ви октомври, когато влиза в сила наредбата, на местата, където продават големи найлонови чанти за многократна употреба, не би трябвало да се вдигат цените. Но екотакстата върху торбичките с дебелина под 25 микрона става 35 ст. Надценките обаче зависят от търговците, затова ще има гореща линия за производители, които да се оплакват от нелоялна конкуренция.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков посочи, че решението за найлоновите торбички за многократна употреба ще бъде взето на подпис от Министерския съвет: Така че от понеделник ще влезе в сила на мястото на наредбата, която както знаете е от 1-ви октомври, или поне този текст се променя в наредбата, която влиза в сила от 1-ви октомври.

Екоминистърът Нона Караджова каза, че и сегашната мярка ще има екоефект: Тези пликове подлежат отново много лесно както на сепариране, така и на последващо рециклиране.

Нона Караджова допълни, че ако продавачите накарат клиентите да плащат торба, за която не е платена продуктова такса, ще има глоби от 10 000 лв., а при повторно нарушение – 20 000 лв.

Дянков каза още, че данъчните и бюджетни закони ще бъдат разглеждани от Министерския съвет на 10 октомври.
По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна