Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Илиев спечели рали „Сливен”

Снимка: Архив

Екипажът Димитър Илиев и Янаки Янакиев с Skoda Fabia S2000 спечели „Мабанол рали Сливен", 11 кръг от Intercontinental Rally Challenge. Втори на 11 секунди завърши тандема Петър Гьошев и Димитър Спасов (Peugeot 207 S2000).  Тройката допълниха Игнат Исаев и Милен Илиев с Mitsubishi Lancer Evo 9, които се състезават само за националния шампионат. Така Крум Дончев и Петър Йорданов с Peugeot 207 S2000 за първи път се качиха на почетната стълбичка в класирането за IRC. Пети в крайното подреждане завърши тандемът на Bulbet Rally Team Тодор Славов и Добромир Филипов с Renault Clio R3.

Димитър Илиев ( Skoda Fabia S2000): Нямам думи да опиша радостта ни от победата. За нас това беше много тежко състезание, беше трудно да поддържаме постоянно високо темпо. Особено на етапа „Стара река", където при второто минаване имаше толкова много фракция. Благодаря на целия отбор, спонсорите и механиците, защото всички се всеки се раздадоха на максимум и това ни донесе победата. Действително имаше много инциденти в състезанието. Трасето е изключително сложно и това се дължи на фракцията, която излиза. Именно тези неочаквани и хлъзгави места са най-опасни за пилотите. Догодина може да се вземат повече мерки за тяхното осигуряване. „Стара река" беше много тежка за нас. Карахме я с много резерви, само за да завършим отсечката".

Същевременно Тодор Славов спечели трофея Colin McRae Flat Out Trophy, които се връчва на пилота показал на най-голяма всеотдайност, борбеност и дух по време на състезанието. Наградата е учредена в памет на легендарния шотландски пилот, който спечели световната титла през 1995 г. Тогава Колин Макрей стана най-младият първенец на планетата. А през 2007 г. загина при катастрофа с хеликоптер.

Изборът на пилота се прави от Жилбер Роа от „Евроспорт", Жан-Пиер Никола – мениджър на IRC, и бащата на Колин – Джими Макрей.

„Искам да връча наградата на един млад пилот, който се представи великолепно в Рали Сливен. Въпреки че автомобилът му отстъпва от тези на първите трима, той успяваше да им се противопостави успешно през по-голямата част от състезанието", заяви Жан-Пиер Никола при връчването на приза.

 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна