Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от Световната банка искат обяснение от ДКЕВР за жалбата на инвеститорите, внесена в ЕК

Снимка: БГНЕС

Експерти от Световната банка, която финансира част от проектите за възобновяеми енергийни източници, са посетили държавния енергиен регулатор и са поискали информация по повод жалбата на инвеститорите, внесена в ЕК. Производителите на зелена енергия определят въведената такса за достъп като незаконна. Становището на експертите е точно обратното, каза председателят на Комисията Ангел Семерджиев:

Ние сме държавна институция, всеки може да протестира, нямам нищо против. Ние се срещнахме с представители на международни финансови институции, които финансират проекти в България, обяснихме нашите мотиви и трябва да ви кажа, че те проявиха разбиране и приеха нашите мотиви. Представители на Световната банка от организацията ОФИТ бяха при нас.

Семерджиев потвърди отново, че всички приети нормативи са законни и че ако операторите на зелена енергия откажат да плащат въведената такса, големите енергоразпределителни дружества и Електросистемният енергиен оператор съвсем законно ще ги изключат от системата. По думите на Семерджиев това няма да наруши ни най-малко състоянието на енергийната система:

Ако не бъдат плащани, това ще е неизпълнение на законови норми и условия и съответните електроразпределителни дружества и системният оператор ще имат право да преустановят приемането на енергията. Никакъв шок. Енергията, която се произвежда от възобновяемите източници, дори и да бъде спряна утре няма да се почувства изобщо в системата. Това си го запишете ясно, а тази енергия се изкупува, за да могат те да се развиват. Това е на преференциални цени. На системата не й е необходима тази енергия. Ние я подпомагаме, за да има такива източници, към 2020 година да имаме 16 % производствo.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна