Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер: В EС няма нито един ядрен реактор, който се налага да бъде спрян в близко бъдеще

Снимка: БГНЕС

В ЕС няма нито един ядрен реактор, който се налага да бъде спрян в близко бъдеще заради проблеми с безопасността, обобщи комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Въпреки това, почти навсякъде са нужни допълнителни подобрения на системите за сигурност, които ще струват на Европа най-малко 10 милиарда евро, подчерта той.

В изготвения от екипа на Йотингер доклад няма подреждане на отделните атомни централи по степен на безопасност, нито оценки за отделните страни. Очертани са обаче 10 критерия като за всеки реактор са отбелязани областите, в които е желателно да се направи още. за V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" те са 5 и засягат най-вече необходимостта от още анализи на сеизмологичните проучвания и на възможните комбинации от екстремни климатични условия, както и осигуряването на алтернативно електрозахранване на системите за сигурност и контрол. Средният брой на препоръките към всеки от проверените 134 реактора за ЕС е по 4 – 5. От комисията обаче предупредиха, че е от значение не броят, а естеството им. Гюнтер Йотингер съобщи, че всички страни-членки са се ангажирали още до края на годината да изготвят планове за действия за изпълнение на отправените им препоръки. Европейската комисия няма правомощия да задължи страните да предприемат предписаните от нея мерки, но смята да въведе система за мониторинг и редовни доклади за изпълнението им. Обмислят се и промени в директивата за ядрената безопасност.

Европейската комисия представи окончателните резултати от стрес-тестовете на атомните централи в Европа. Решението за провеждането им беше взето след аварията в японската централа "Фукушима", а данните показват, че в Европейския съюз няма нито една ядрена мощност, която да не подлежи на допълнителни мерки за безопасност.

В страните от Евросъюза има 68 атомни централи с общо 134 действащи реактора и към всеки от тях са отправени някакви препоръки за допълнително увеличаване на сигурността. За Пети и Шести блок на нашата АЕЦ “Козлодуй” някои от тях са свързани с проучванията на сеизмичните рискове и с оценките до какви ефекти може да доведе евентуална комбинация от екстремни климатични условия.

Препоръчват се и допълнителни мерки за гарантиране на алтернативно захранване на контролните системи в случай на авария, както и за осигуряване на резервната командна зала и за още гаранции за предотвратяване на водородна експлозия.

Подобни препоръки са отправени и към много от останалите действащи ядрени реактори на територията на Евросъюза, показва проектът на доклад, който ще бъде представен днес. Той не съдържа никаква класация по държави или мощности и никакви оценки кои са най-опасните и кои – най-безопасните атомни централи.

Европейската комисия не може да задължи страните да се съобразят с препоръките й, но смята през юни 2014 да направи преглед на изпълнението на предписаните мерки за допълнителна сигурност. По нейни оценки по-нататъшното обезопасяване на ядрените мощности ще е на стойност от 30 до 200 милиона евро за всеки отделен реактор, като общият размер на необходимите за целта средства в рамките на Евросъюза се очаква да бъде между 10 и 25 милиарда евро.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна