Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕК предоговаря споразуменията за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3

Снимка: БГНЕС

До седмици Националната електрическа компания започва преговори с централите "Марица-изток" 1 и 3 за предоговаряне на дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия, потвърди председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. От думите му стана ясно, че това може да доведе до намаляване на цените на тока от средата на следващата година.

Основанията са този текст в закона, който дава право, когато има такива договори като дългосрочните договори, които могат да противоречат на директиви в ЕС или пък на практика, или допълнителни други изисквания, които има за пазара, да се започнат преговори за предоговаряне. Ние не сме единствената страна, която е попаднала в такова положение. Ще се обменя опит, включително и от страни като Полша. В Унгария имаше такъв процес. Явленията при нас са подобни. Има достатъчно опит, който може да се почерпи. Там, където е имало и най-малката възможност за корекция, досега сме я използвали.

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Ангел Семерджиев увери, че няма притеснения за готовността на енергийните дружества за зимата.

Семерджиев коментира и недоволството на производителите на зелена енергия, които вчера за трети път протестираха пред регулатора с искане да бъде отменена въведената такса за достъп до мрежата за производителите на зелен ток.

С тях ще се видим в съда, заяви Семерджиев и добави, че в регулатора са постъпили информации, според които някои от инвеститорите в фотоволтаици използват некачествени панели.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна