Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крумово отбелязва 100-годишнината от първия боен полет с експозиция в Музея на авиацията

Снимка: 100.airshow-bg.com
В село Крумово ще бъде отбелязана 100-годишнината от първия боен полет с нова експозиция в Музея на авиацията. На откриването ще присъства и президентът Росен Плевнелиев. Ще бъдат обявени резултатите от дарителската акция по инициатива на държавния глава за възстановяването на хидроплана АРАДО.

Новата експозиция представя развитието на българската авиация от първия полет, извършен по време на първото земеделско промишлено изложение в Пловдив през 1892 година, до наши дни. Основно място е отделено на бойната ни авиация, участието й във войните, унищожаването й след Ньойския договор и последвалото й възстановяване, а също и превъоръжаването след Втората световна война, ролята й по време на студената война, както и участията при бедствия и аварии и в учения на НАТО. Включена е и темата за създаването и развитието на българското самолетостроене. Отделна зала е посветена на българското участие в космически изследвания, а на откритите площи ще могат да се видят нововъзстановените 10 експоната, разказва директорът на музея Рада Банялиева:

Възстановен е 196 А 3 – Акула, беше възстановен Ил-28, Ел-200 "Морава", Як-52, вертолета Ми-2, Ан-2, Миг-23, Су-22, така че наистина хората ще могат да видят един доста обновен парк.

В новата експозиция намират място и част от последните дарения на музея на авиацията, бележника на първия ни пилот Симеон Петров, предметната книжка на поручик Продан Даракчиев, извършил с поручик Радул Милков първия боен полет в историята на военната ни авиация и часовника на летеца-изтребител от Втората световна война подпоручик Стефан Маринополски.


По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна