Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата не даде заверка на отчетите на четири общини и ТУ в София

Снимка: БГНЕС

Сметната палата е оставила без заверка годишните финансови отчети на общините Септември, Борован, Бяла Слатина и Бобошево, и на Техническия университет в София. Причината е неправилното осчетоводяване на имоти и безлихвени заеми. При Бяла Слатина нарушенията са свързани с финансирането на футболния клуб на общината. Отчетите на Генерал Тошево, Монтана и Смолян са изпратени на прокуратурата, защото средства от бюджетите им не са изразходвани по предназначение. В Генерал Тошево одитната институция е открила и данни за измама. 

От проверените годишни финансови отчети на 214 бюджетни организации изрядни са само шест министерства и ведомства, седем общини и 11 държавни висши училища. Техническият университет в София е получил отказ от заверка, съобщи заместник-председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Земи и терени на 11 сгради и на два апартамента, за тях дори няма документ за собственост. Земеделските земи, които са без документ за собственост, са в размер на 26 000 кв. метра, а общата им стойност е 409 000 лева. Техническият университет е извършил нецелесъобразен разход за закупуване на брониран автомобил. Не е известно точно за какво е бил необходим и след една година Техническият университет решава да бракува този автомобил.

Едно от най-често срещаните нарушения коментира председателят на Сметната палата професор Валери Димитров:

Завишава се размерът на събираната такса за битови отпадъци в общините. Остатъчните средства се използват за други дейности, за харчене по усмотрение.

Сметната палата е заверила отчета на БАН с резерви. Причината обяснява Йорданка Димитрова:

Част от институтите не са отчели приходите и разходите от стопанската си дейност, както и заведени сгради на по-ниска стойност от реално пазарната стойност.

За БАН Ръководството на Сметната палата даде пример със сграда, която по данъчна оценка струва 4 млн. лв., а е заведена във финансовия отчет за 200 хил. лв.

По закон Сметната палата информира Министерството на финансите за институциите, които са получили отказ от заверка на годишните финансови отчети. Следва министърът на финансите да вземе мерки по своя преценка. От Сметната палата съобщиха, че от 1996-а година насам това не се е случвало и обикновено институциите се опитват да коригират нередностите в отчетите за следващата година.

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна