Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Росатом" значително ще увеличи своето присъствие в чужбина

Снимка: Васко Михайлов

Руската държавна корпорация "Росатом" значително ще увеличи своето присъствие в чужбина, като се очаква да реализира проекти за близо 70 милиарда долара през следващите десет години.

По време на днешното заседание на надзорния съвет на "Росатом" неговият председател вицепремиерът Дмитрий Рогозин, заяви, че в началото на годината поръчките са били за около 50 милиарда долара, докато сега е налице сериозно увеличение с 40%.

Влагайки средства в развитието на атомната индустрия, ние инвестираме в технологичното лидерство на Русия в тази област, смята Рогозин.

При това той подчерта, че атомната индустрия е своеобразен локомотив за икономиката на страната и за развитието на високите технологии. В момента "Росатом" реализира проекти за строителството на ядрени централи в Турция, Индия, Армения, Бангладеш, Виетнам и Украйна.

Общо подписаните двустранни споразумения предвиждат изграждането на 19 ядрени блока извън пределите на Русия, докато през 2011-а те са били 11. Според експерти руската корпорация е близо до спечелването и на конкурса за изграждането на втората чешка ядрена централа в Темелин.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна