Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Аштън разговаря с министър-председателя на Ливан

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С разгръщането си в понеделник в Бейрут и други градове, ливанската армия успя да възстанови реда и спокойствието след сблъсъците в неделя и понеделник сутринта с привърженици на опозицията. След атентата, отнел живата на ръководителя на разузнаването на Силите за вътрешна сигурност, антисирийската опозиция продължава да настоява за оставката на правителството, в което доминират представители на Хизбула. В тази обстановка на посещение в Бейрут е ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън, която вече разговаря с министър-председателя Наджиб Микати

Аштън има и срещи с президента Мишел Слейман и председателя на парламента Набих Бери. Разговорите й засягат последното развитие в района, но главно място заема обстановката в Ливан след бомбения атентат, отнел живота на висш офицер от разузнаването. Обстановката в Бейрут е спокойна, след като армията изтласка въоръжените елементи и отвори пътищата. В Триполи, в Северен Ливан, нормализирането ще отнеме повече време.

Опозицията отхвърли призива на президента Слейман и международната общност за диалог и бойкотира парламентарните комисии. Тя продължава да настоява за оставката на правителството и нейни привърженици започнаха да изграждат палатков лагер пред сградата на Министерския съвет. Хората свързват сегашната криза с предстоящите през май 2013-а година законодателни избори. Опозицията не желае те да бъдат организирани от сегашния кабинет и иска съставяне на неутрално правителство. Мнозинство и опозиция са разделени както за начина на гласуване, така и за определянето на избирателните райони. Залогът е голям, защото следващият парламент трябва да избере новия президент на страната през 2014-а година.

По публикацията работи: Бисерка Григорова – кор. на БНР в Бейрут

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна