Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Марков: Важно е обществото да види лицата на бъдещите конституционни съдии

Снимка: Архив

Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията коментира в "Преди всички" избора на съдии за Конституционния съд.

Анастас Анастасов, Венета Марковска, Екатерина Михайлова и Татяна Върбанова са четиримата участници в изслушването на кандидатите за конституционни съдии от квотата на парламента.

Важно е обществото да види тези лица, преди те да влязат в Конституционния съд или която и да било друга институция. КС се превръща в последно време почти в законодател. Там действително трябва да бъдат изявени юристи. Трябва да имат голям опит, да познават отлично правото, Конституцията и законите. Очаквам да чуя и как ще гарантират своята независимост. КС се превръща в политически коректив на властта.

Има комбинация от два варианта за повишаване на независимостта. Първият е максимална прозрачност в хода на избора. Вторият е увеличаване на органите за номинация и избор.

Допускам, че единият кандидат е вече ясен. Аргумент ми дава изслушването на кандидатите за ВСС. Надявам се в КС да влезе Екатерина Михайлова, но парламентарната й подкрепа е доста оскъдна. По-вероятно е това да е Венета Марковска.

При президента е по-оправдано да няма процедура, тъй като е ясно кой номинира, каза още Марков.

Още от коментара на Д. Марков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна