Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика е излязла от рецесията

Джордж Озбърн
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британската икономика е излязла от рецесията през трите месеца от юли до септември, за което са помогнали Олимпийските игри, предаде БиБиСи. Икономиката е нараснала с 1 процент, сочат официални данни за брутния вътрешен продукт на страната. Продажбата на билети за Олимпийските и Параолимпийските игри е допринесла за 0,2 пункта от растежа, обяснява британската национална статистическа служба.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн смята, страната е изправена пред сериозни икономически проблеми, но правителството успешно ги преодолява.

Във Великобритания се борим, бих казал, с някои дълбоко вкоренени проблеми. Възстановяваме се от банковата криза. Справяме се с много големите дългове, натрупани по време на добрите години. Освен това сме в световно съревнование. Изправени сме пред огромна конкуренция от цял свят. В известен смисъл това е дори по-голямо предизвикателство за Великобритания. Смятам, че британското правителство се занимава с тези проблеми, справяме се с дълговете си, създаваме работни места, правим икономиката по-конкурентна за правене на бизнес, каза Озбърн.

Икономиката на Острова беше в рецесия през предишните девет месеца и все още не се е възстановила до нивата на производство, които се наблюдаваха преди финансовата криза от 2008 година, припомня британската медия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени