Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията няма да подкрепи промените за данък върху доходите от лихвите

Снимка: Ивайло Михайлов

Опозицията в парламента няма да подкрепи промените, предложени от управляващото мнозинство за данък върху доходите от лихвите. Промените предвиждат тези доходи да станат облагаеми от 1 януари 2013 г. Йордан Цонев от ДПС заяви, че този данък не е в подкрепа на българските граждани, а ще се отрази и на кредитирането и няма да е полезен за бизнеса:

И ако ще бъдем справедливи към една малка част от българското население, която получава минимална работна заплата, категорично няма да бъдем справедливи към да кажем, хора като нас, които вземат висока заплата и няма никакъв смисъл да бъдем освобождавани от необлагаемия минимум.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев предложи всеки депутат при изказванията си в този дебат да декларира дали има влог над 10 000 лв. От "Синята коалиция" се обявиха против намаляването на данъка на онлайн хазарта. Те настояха да се освободят дарителските есемеси и от ДДС, както и да отпадне задължението малките фирми да имат касови апарати, свързани с данъчните. Мартин Димитров заяви:

90 милиона лева е платил бизнесът, наказан е на практика бизнесът за 40 милиона лева ефект за бюджета в първата година, 10 милиона лева ефект през втората година. Това са сметките на правителството. 

Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобивка от датата на начисляване на лихвата и ще се облага с окончателен данък в размер на 10% като същият ще се удържа или внася от търговските банки в срок до края на месеца. Предлага се да се изравнят и сроковете за внасяне на авансовия данък за доходите от извънтрудови правоотношения, от наем и от друга стопанска дейност, независимо от статута на платеца на дохода.

Парламентът ще разглежда и законодателни промени, които ще позволят на Комисията по досиетата да проверява така наречените "кредитни милионери" за принадлежност към Държавна сигурност. В програмата на депутатите за днес са залегнали още предложения за промени в закона за ДДС. На второ четене ще бъдат гледани и нови текстове в Закона за спорта.

Проектите за държавния бюджет и бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса влизат в ресорната комисия на парламента. Сред последните предложения на управляващите са 10-процентно увеличение на учителските заплати и 30 милиона лева за строеж на детски ясли и градини.

Обект на спорове е проектът за облагане на лихвите по депозитите, който според синдикатите не е бил обсъждан по правилата. По аналогични причини Българската стопанска камара настоява за връщане на проектобюджета на НЗОК в Съвета за тристранно сътрудничество. От БСК сочат, че проектът не предвижда средства за покриване на дълговете на болниците, които възлизат на 328 милиона лева.

По публикацията работи: Добромир Видев и Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна