Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложено бе БОК да администрира олимпийската подготовка

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Българския олимпийски комитет (БОК) се срещна с представители на българските спортни федерации по олимпийските спортове в столицата. Дискусията, чиято цел беше разработване стратегия на БОК за периода 2013-2020 година, естествено премина в анализ на цялостното състояние на спорта у нас. От предложенията БОК да поеме администрирането на олимпийската подготовка, модел, който е успешен от години в много страни от Европа, до обсъждания за статута на треньора и кадрите в спорта, състоянието на спортните клубове и спортните бази, функциите на спортните федерации като основен фактор в системата и ролята на министерството във формиране на държавна политика в областта на спорта.

Общо бе мнението, че след анализ на състоянието на спортната система и модела, по който се работи досега, трябва да се направят промени, които да гарантират в дългосрочен план успех в елитния спорт на основата на системна работа с младите спортисти.

Всички си казаха болката и къде виждат правия път, каза след форума Стефка Костадинова, председател на БОК. Ще има още няколко такива срещи. Ще бъде много добре, ако БОК отговаря за олимпийската подготовка.

На срещата бе сформирана комисия, която да разгледа и всички предложения и да ги обедини. Работата ще продължи поне няколко месеца, за да може на Общото събрание на БОК през март стратегията да бъде приета. В комисията, която е отворена, влизат Крум Рашков, Стефан Китов, Величка Христева, Цено Ценов, Даниел Павлов, Румяна Динева. Тя ще се ръководи от Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна