Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е започнала разследване срещу България заради въведената такса за достъп до мрежата

Снимка: БГНЕС
Европейската комисия е започнала разследване срещу България заради въведената цена за достъп до мрежата, която трябва да плащат производителите на т.нар. зелена енергия. Това съобщи за "Хоризонт" Мариана Янева от Българската ветроенергийна асоциация:

Разследването е по наша жалба, която ние подадохме на 25 октомври към Европейската комисия, въз основа на нерегламентирана държавна помощ към електроразпределителните компании и така нареченото кръстосано субсидиране, което всъщност се въвежда с последното решение на ДКЕВР за таксите за достъп за ВЕИ производители. Това нерегламентирано субсидиране на електроразпределителните дружества причинява изкривяване конкуренцията на пазара, тъй като производителите на възобновяема енергия се явяват дискриминирани в случая.

ДКЕВР въведе таксата за достъп с аргумента, че по този начин финансовата тежест от присъединяването на новите слънчеви и ветропаркове ще бъде поета от самите производители на зелена енергия. На заседанието на енергийния регулатор вчера стана ясно, че цената за достъп от следващата година ще стане постоянна, а не временна, каквато е в момента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна