Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Виждаме силна липса на мотивация да се направи качествен избор

Снимка: Архив

Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи коментира днешния избор на двама конституционни съдии в Народното събрание.  

Днешният избор е много важен. Депутатите приеха правилата за прозрачност под натиск. При отслабване на натиска народните избраници започват да отстъпват от постиженията, с които се хвалят, защото нямат интерес от тях. Виждаме силна липса на мотивация да се направи качествен избор.

НС отказа да се занимава със сигнали от медийни публикации. А те са подписани от конкретни журналисти в уважавани медии и могат да се проверят. Очевиден е отказът на НС да се занимава с нравствеността на  хората, които избира на висши постове и да проверява сигнали за корупция.

Неслучайно ЕК изрази притеснение, че не се проверяват тези твърдения. Брюксел наблюдава тези процедури и това съмнение няма да остане без последствия. Формулата при нас е „дай да не се проверяваме, че ще излезе нещо".

Ясно е, че всички реформи са само под натиск отвън. Сега в края на месеца има пак проверка и ЕК има своите лостове за натиск. Тя не разчита само на брифинги, които не се отразяват особено в българските медии.

Цялото интервю на С.Великова с Хр.Иванов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна