Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Евентуалният доклад на ЕК за правосъдието е тревожен сигнал за България

Снимка: БГНЕС

Извънреден доклад на ЕК за правосъдието е тревожен сигнал, защото ЕК е казала какви са й плановете и много трудно тези планове се променят. Това е институция, която работи със стабилни темпове и трудно се отмества от вече веднъж взето решение. Когато са казали, че имат предвид евентуален извънреден доклад – това е знак на засилено внимание. То обаче е в две посоки. От една страна, е съдебната ни система и по-специално Конституционният съд, който не е точно съдебната система, но най-важният сигнал на ЕК беше неразчетен в България, а той е следният: "Вие нямате диалог вътре в държавата си. Затова ние се намесваме там, където вие изобщо липсвате". Това е много сериозен проблем. Това каза лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева в предаването "12+3".

Изключително лош знак за България е, че българската държава не знае какво да прави с българските граждани, добави Кунева.

Българската политика изключително страда от липса на честност. Ние имаме ВСС, който беше избран, на практика, без коментар. Имаме отново един партиен картел – ГЕРБ, БСП и ДПС, които изведнъж избраха, без никакви въпроси, конституционни съдии. Ако те имат някаква уговорка помежду си – нека да я кажат. Имаме след няколко дни подписване на "Южен поток". Още една щриха към портрета доколко изобщо в България има прозрачност и знаем какво се случва с нас. Ние отново нищо не знаем и трябва да подпишем като държава празен лист само защото без всякакъв дебат министър-председателят е решил, че така трябва да се постъпи. /.../ ГЕРБ се превръща все повече в неприличната партия и това е лошо не просто за ГЕРБ, а за цялата ни политическа система, коментира тя.

На въпрос защо е често словестно нападана от Яне Янев, Кунева коментира: Това не са атаки, които са влезли в главата през последните 6 месеца на този човек. Аз съм в политическа видимост от 2001-ва година. А защо ме напада? Това е, защото умират от страх, защото аз декларирам, че няма да правя коалиции с никой.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна