Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дянков: В Бюджет 2013 има 200 млн. лв. увеличение на общата сума за подпомагане на селското стопанство

Снимка: БГНЕС

В Бюджет 2013 има 200 милиона лева увеличение на общата сума за подпомагане на селското стопанство. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на питане от народните представители Димчо Михалевски и Пенко Атанасов за политиката на правителството за облекчаване на земеделските производители при ползване на горива за селскостопански нужди.

Само за две години общото увеличение - подпомагане на селскостопанските производители в България - е с 580 милиона лева. За първи път от миналата година се дава и на животновъдите и на пчеларите, нещо което преди никога не е правено. Преди политиката е била само в един сектор "Зърнопроизводство". Ние разширихме това и всяка година даваме все повече за животновъди. Продължихме традицията, макар че вече няма помощи от ЕС, да даваме пари и за тютюнопроизводителите и това е залегнало и в Бюджет 2013 година.

Правителството разработи механизъм за подпомагане на земеделските производители при използване на горива за селскостопански нужди чрез прилагане на намалена акцизна ставка върху газьола. Финансовият министър заяви, че над 120 милиона лева е финансирането на БАН за 2012 година. Реализираните собствени приходи в системата на БАН до момента са около 30 милиона лева. Бъдещето на БАН е в проектния принцип, финансовият министър има готовност за разговорите с новото ръководство на Академията, което ще е факт в началото на месец декември.

И не смятам, че някой от моя екип е обещавал или може да обещава допълнителни средства в рамките на 2012 година, защото бюджетът вече е приет, както знаете. Никой няма право от Министерството на финансите или други министерства да обещава допълнителни пари. Може би ще има възможности за повече финансиране, но трябва да има ясен принцип за какво отива това финансиране, каза министър Дянков.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.