Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: Изслушването на Венета Марковска изглежда беше опит за смекчаване на проблемите

Снимка: БГНЕС

Изслушването на Венета Марковска в парламентарната Комисия по правни въпроси е извън процедурата и изглежда беше опит за смекчаване на проблемите, които възникнаха около самия избор на Конституционни съдии. Това каза за "Преди всички"  по "Хоризонт" депутатът от БСП Янаки Стоилов.

Остана впечатлението за недоизяснени въпроси, посочи Стоилов и припомни, че говорителят на ЕК е изразил смущение още в навечерието на избора. Относно публичността на избора, Стоилов каза:

Трябва да разграничим видимата страна на процеса от крайните резултати. И при двата избора – изцяло при този за членове на Конституционния съд, и в голяма степен при този за Висш съдебен съвет, резултатите съответстваха на предварително заложените. Процедурите не вникваха достатъчно в преценка на цялостните качества на кандидатите, както и на това, което беше показано в процедурата на изслушване.

Като че ли управляващите, особено, подценяват факта, че българските граждани и европейските институции искат едно и също – да се прилагат най-високите стандарти при оценяване на професионалните качества и почтеността на кандидатите за такива длъжности. От тези органи на най-високите нива на съдебната система и на свързаните с нея институции зависи, до голяма степен, подобряването в целия сектор, коментира Стоилов.

Стоилов заяви, че политическото ръководство на БСП е имала ясна позиция само за един избор. Запитан дали казусът е по-ясен след изслушването в четвъртък, Стоилов прогнозира задълбочаване на проблемите:

Моето предвиждане е, че по-скоро ще се задълбочат проблемите, част от съмненията ще останат. Този (казус) не може да се върти повече в парламента. Там процедурата е приключена. Работа на изпълнителната власт е в комуникация с европейските партньори да изберат своето поведение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна