Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските болници в Оряхово и Белоградчик търсят помощ от държавата

Снимка: Архив

Общински болници, натрупали дългове за около 30 милиона лева, търсят помощ от държавата. След Девинската във финансовото министерство са постъпили заявления за помощ от общинските болници в Оряхово и Белоградчик, съобщи в Смолян министър Симеон Дянков.

Грешна е била идеята болниците да се върнат на общините, каза министър Симеон Дянков:

Но с времето е останало като идея и сега виждаме натрупването на 10-12 години лоша политика как води тези болници до незавидно състояние. Болницата в Девин е пример. Реално проблемите са почнали 2006-а година като 2007-2008-а са били най-тежките години. Всъщност дълговете, които сега тежат на сегашното общинско ръководство и на кмета, са натрупани главно 2007-2008-а година. Общината едва ли може да се справи занапред с това и точно затова предложихме вариант. Днес част от моя екип беше между другото в Девин да види как вървят нещата, ако проработи там, а именно държавно търговско дружество, което поема медицинската услуга в тази община. Смятам, че това наистина може да стане пример и за голяма част от другите по малки общини.

Според финансовият министър законова промяна не е необходима:

Имаме законовата база, но ако стане по-масово, по-скоро е добре да има промяна в стратегията за медицинска помощ, така че това да стане вече и официална политика не само просто на различни места, където болниците са в по-лошо състояние.

 

По публикацията работи: Радостина Чернокова – кор. на БНР в Смолян

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна