Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият директор на НЕК отрече да липсва договор с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Бившият изпълнителен директор на НЕК Мардик Папазян отхвърли твърденията на държавната финансова инспекция, че липсва договор между НЕК и "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене". Парламентарната комисия изслуша Папазян по казуса.

В оповестения доклад стана ясно, че едно от нарушенията по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и това е липсата на договор, който е трябвало да бъде сключен, според финансовата инспекция, вместо това, имало само наличие на споразумение. Мадриг Папазян отхвърли обвиненията и заяви:

Никъде не сме казали, че сме провеждали процедура, различна от тази по ЗОБ и не сме оправдавали непровеждането на такава процедура. Просто казах, че няма нарушение на ЗОП. Друг е въпросът, че рамките на ЗОП са тесни за такъв проект.

За липсата на сключен договор за "Белене", Мадриг Папазян каза:

Три условия не са спазени за подписване на окончателния договор - липса на лицензиран проект, липса на финансиране и липса на стратегически инвеститор.

Папазян каза още, че не е възможно двама инспектори да проверяват за пет дни половингодишна работа на 200 души и призова депутатите и членовете на комисията да четат по внимателно документите. Комисията "Белене" започна заседанието си с минута мълчание в памет на патриарх Максим. 
 

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени