Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Венета Марковска е поискала от КС да отложи полагането на клетва

Снимка: ЕНП - българска пресслужба

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов проведе в Брюксел серия срещи с представители на Европейската комисия и ЕНП. Той заяви, че темата за Венета Марковска само е била маркирана и не води до нещо, на което трябва да отделяме голямо внимание:

Официалният документ е докладът на ЕК , където е записано, че следващият доклад ще бъде през декември 2013 г. Венета Марковска е подала сигнал, с който ни сезира, че иска да се установи източникът на този анонимен сигнал, който създаде този политически дебат в България. Много е трудно да установим източника на този материал, но ние сме длъжни да направим съответната проверка. Марковска се е обърнала към Конституционния съд да отложи полагането на своята клетва, докато бъде изчистен случаят около замесването на нейното име.

Защо ако сигналите срещу Марковска са верни, те не са излезли по време на 38-годишния й стаж и през 20-те години, в които е израствала в кариерата, попита министърът.

От Еврокомисията коментираха лаконично срещата на министъра със заместник-генералния секретар Мишел Серво. Говорителят Марк Грей каза, че тя е била поискана от българска страна и че са обсъждани организираната престъпност и номинациите за ключови позиции. Отбелязваме постигнатото от България срещу организираната престъпност, каза Марк Грей, и още:

Комисията  също така отбеляза последните развития в процеса на номиниране и подчерта, че сега от българските власти зависи да направят съответната проверка на изразените тревоги по отношение на почтеността.

Говорителят отрече да е коментирано ще има ли допълнителен мониторингов доклад за страната ни.

Няма да има доклад, както беше обявено, сигурен съм. Това, което аз знам за България, е че не очаквам да има междинен или специален доклад. Ние имаме достатъчно проблеми с други страни, каквито с България нямаме, каза председателят на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Доул след срещата си с Цветанов. Доул изрази подкрепа за решението на независимия български парламент и добави, че никой не обръща внимание на анонимни сигнали. Той похвали българското правителство за стабилните икономически показатели, новите магистрали и увеличените инвестиции.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна