Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници и служители от "Напоителни системи" протестират пред МФ

Снимка: БГНЕС

Работници и служители от "Напоителни системи" протестираха пред Министерството на финансите заради неизплатени заплати. До момента задълженията към работниците са милион и 800 хиляди лева. Те се трупат, въпреки съкращаването на повече от 600 души.

Протестиращите работници настояха да им бъдат изплатени забавените заплати и поискаха да се преведат пари от бюджета на "Напоителни системи". Тази година дружеството не е получило нито един лев и се издържа само от таксите от ползваната вода от земеделски стопани и други фирми.

Синдикатите настояват за среща с министъра на финансите и депутати от парламентарната комисия по бюджет и финанси, за да се намери решение на проблемите с дейността на "Напоителни системи".

Напоителни системи" има задължения за защита на населението от наводнения, но държавата не е превела средства за тези дейности, заяви Анелия Начева - председател на федерация "Земеделие" към КТ "Подкрепа":

Държавата не предприема никакви действия за подсигуряване на средства за превантивни действия. Ние за това настояваме.

Не може търговско дружество да субсидира бюджета, коментира в интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Напоителни системи" Стойко Ганчев:

Решението е всяка година в бюджета да се заделя определена сума пари, която да бъде за отводняване. Между 9 и 10 милиона.

Учени от Селскостопанската академия се включиха в протеста на работници от "Напоителни системи".

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна