Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Вчерашните действия на президента бяха отговорни

Снимка: www.dnevnik.bg
Трябва да поздравим президента, че сложи край на тази агония, защото вие чухте какъв щеше да е алтернативният вариант. Дори и хората, които подкрепят към момента г-жа Марковска, не са убедени, че тя е кандидат, който отговаря на конституционните условия и това, което предлагат е тя да влезе в съда и да подаде оставка, което би дискредитирало КС. В този смисъл действията на президента бяха отговорни. Той всъщност изрази тази загриженост, която държавният глава трябва да има към авторитета на такива ключови институции като КС. Това каза специалистът по конституционно право Даниел Смилов в предаването "Преди всички".

Според Смилов обаче е необходимо бързо да се предприемат действия за назначаването на нов съдия от страна на парламента: Мисля, че най-чистият вариант е с нова процедура като НС каже, че отменя старата и като основанието е, че кандидатът не отговаря на конституционните критерии или поне има съмнения в това.

Парламентът не може да превърне президента в свой церемониален реквизит, коментира Смилов искането за импийчмънт на президента и добави: Аз в никакъв случай не смятам, че президентът или председателят на Народното събрание имат право на вето върху избора на парламента и затова най-честно би било парламентът да поправи Закона за Конституционния съд като стане ясно, че присъствието или отсъствието на президента нямат решаваща роля в процедурата. Това е един възможен изход. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна