Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолози: СДС е готвен да бъде патерицата на ГЕРБ в следващия парламент

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и лидерът на СДС Емил Кабаиванов постигнаха споразумение за издигане на кандидат за констититуционен съдия, който да попълни мястото на Венета Марковска. От СДС заявиха, че ще кажат своя кандидат утре, а от ГЕРБ обещаха да го подкрепят.

Според политолога Румяна Коларова адресатът на посланието на премиера е малко сбъркан.

Защото знаем, че проблем имаме при квотата, която парламентът, а не партиите излъчват. От тази гледна точка да се обърнете към една партия, към ръководството на тази партия, което е извън парламента и е в остър конфликт със своето парламентарно представителство е доста странен политически ход. Но е еднозначен. Със сигурност е опит да се генерира допълнителна фрагментация в дясно. Но акцент трябва да се сложи и другаде. Това е партийната лоялност. ГЕРБ и Бойко Борисов искат да ползват етикета СДС.

Политологът Евгений Дайнов подчерта, че с превземането на СДС от краловския кмет беше ясно, че СДС е готвен за "патерица" на ГЕРБ в следващите избори.

Това, което се случи е донякъде хитър ход, но и издава паниката на Бойко Борисов, който разбра, че ще загуби изборите и ще вземе по-малко гласове от БСП.

Чуйте разговора в звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна