Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Кабаиванов и Е. Сугарев за номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия

Снимка: Архив

Не вярвам, че Петър Стоянов ще приеме номинацията за конституционен съдия, каза в "12+3" Едвин Сугарев. Дано да не приеме, защото рискува да се опозори.

Трябва да се направи разграничение – не цялото СДС прие да участва в този театър, а тези, които по някаква случайност обитават запуснатата сграда на "Раковска" 134. Очевидно е, че СДС в този си вид с този си ръководител има намерение да бъде патерица на ГЕРБ и се опитва да прави този тип услуги.
Това е демонстрация на няколко неща. ГЕРБ показват, че уж не държат да има техен човек в КС. Опитват се да изтрият срама от лицата, като великодушно предоставят избора на СДС. При това се дава такава възможност на СДС, а не на ДСБ. Това е свързано с евентуални бъдещи отношения между СДС и ГЕРБ. Петър Стоянов е на висока длъжност във фондацията на бившия американски президент Бил Клинтън и това е много по-престижно, отколкото да бъдеш конституционен съдия в България. Освен това би бил накърнен неговият имидж на най-читавия български президент досега
, смята Едвин Сугарев.

В тази криза беше много важно да издигнем безспорна кандидатура, каза лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

Тази криза можеше да прерасне в институционална. В момента не мислим за резервен вариант. Петър Стоянов каза, че трябва да уведоми международните партньори, с които работи, и че съзнава голямата важност на тази номинация. СДС има достатъчно експертен потенциал, но е важно да бъде фигура с голям авторитет и висок морал. Решението е взето от целия Национален съвет с одобрението на присъстващите. В СДС има две личности, които се ползват с всеобщо доверие – Петър Стоянов и Филип Димитров.

Нека погледнем как трябва България да излезе от кризата. Сигналите ни към десните избиратели са, че СДС има силата в трудни моменти да изважда България от кризисна ситуация. Сделка може би има в главите на неколцина български комбинатори. Кандидатурата на Петър Стоянов е толкова безспорна, че не може да се говори за сделка. Не се притеснявам от липса на подкрепа за тази кандидатура. Убеден съм, че ще получи широка подкрепа в парламента. Увереността ми идва от качествата на кандидата и от безспорния му авторитет, каза още Е. Кабаиванов. 

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна