Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици за решението на СДС да предложи Петър Стоянов за конституционен съдия

Снимка: БГНЕС

Имаше огромна каша с Марковска. Този проблем беше прехвърлен от ГЕРБ и решението на Кабаиванов да поеме решаването му е голяма грешка. Сега вече той сам на себе си няма да вярва, че е опозиция, каза Мартин Димитров в предаването "Нещо повече".

Много е наивно да се смята, че изведнъж се е появила кандидатурата на Петър Стоянов. Очевидно той е знаел. Но СДС се вкарва в много неприятен филм на патерица на СДС. Да видим след три дни и три нощи какво ще реши Петър Стоянов. Може да реши да се откаже, каза още М. Димитров.

До тази ситуация не трябваше да се стига, каза Даниел Вълчев, заместник-председател на "България на гражданите". Никога не е имало подобен скандал, свързан с КС.

Никой не пое отговорност. Марковска беше избрана с гласовете на ГЕРБ. Остава загадка защо беше предложена тази кандидатура. Това не ни връхлетя като природна стихия, беше решение на управляващите. Господин Стоянов е уважаван човек. Скептичен съм към всички избори, които минават през парламента, защото там отговорността винаги се размива. Ако президентът посочи един човек, отговорността е негова. Трябва да се търсят безспорни личности, кой ще ги номинира, не е толкова важно. Ако ще е ясно кой носи отговорността, съм за това да бъдат разширени пълномощията на президента.

Налице е двуполюсен модел, но той не е ГЕРБ и БСП. Той е между управляващите и гражданите, смята Д. Вълчев.

В звуковите файлове можете да чуете и изявлението на Петър Стоянов след решението да бъде предложен от СДС за КС, както и какво каза по темата лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна