Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от СДС не знаели, че Стоянов ще бъде номиниран за конституционен съдия

Йордан Бакалов: Целта на Петър Стоянов е да стане председател на КС
Снимка: БГНЕС

Депутатите от СДС не са знаели, че Петър Стоянов ще бъде номиниран за конституционен съдия. Никой не е упълномощаван да внася кандидатура за член на Конституционния съд, заяви Мартин Димитров:

Нека да видим обществената ситуация, която се получи, която е, меко казано, напрегната – Петър Стоянов е един политик със сериозен опит, сериозен престиж и авторитет, дали ще се съгласи да бъде кандидат? Аз на негово място не бих се съгласил да бъда издигнат по този начин.

Депутатът Димо Гяуров смята, че ситуацията изглежда предизвестена от централата на ГЕРБ:

Бяхме поставени в много неловко, меко казано, неловко и много неприятно положение. От тук нататък който и да подкрепи която и да е кандидатура на СДС, би изглеждал като човек на конец при премиера Борисов. Аз не искам да изглеждам така.

На въпрос дали е възможно Стоянов да се съгласи, но пък да няма кой да го предложи, Гяуров отговори: Аз разчитам на интелекта на господин Стоянов.

Той не отхвърли възможността отново да бъде издигната кандидатурата на Екатерина Михайлова: Защо не. Ние сме я подкрепили по-рано.

ДСБ отказват коментар, защото няма открита процедура за избор и фактически издигнат кандидат. Тяхната позиция е, че първо трябва да се отмени с решение на парламента избирането на Венета Марковска за конституционен съдия, а след това да се премине към нов избор. Единственото изречение на Иван Костов по темата е: "Сините не трябва да допускат позорът от Марковска да се стовари като боклук в техния двор".

Депутатът от СДС Йордан Бакалов каза, че на вчерашното заседание на парламентарната група на Синята коалиция номинацията на Петър Стоянов е обсъдена много бегло: В парламентарната група такава номинация просто няма и няма какво да обсъждаме. Хубаво е все пак, че обществото ни е демократично, че има толкова много медии, които да ни информират, че има такава номинация. Редно беше ръководството на партията вчера да дойде пред народните представители от СДС и да обясни своите аргументи защо е издигнат г-н Стоянов. Това на този етап не се е случило.

Бакалов смята, че такова развитие на нещата се е обсъждало от известно време: В това обсъждане са участвали и премиерът Бойко Борисов, и ръководството на СДС. /.../ Не е въпросът как той си отиграва картите, въпросът е защо някои хора се подведоха?

Депутатът е сигурен, че в обсъждането е участвал и Петър Стоянов: Да не мислите, че Стоянов вчера разбра, че ще бъде номиниран за конституционен съдия? /.../ Като толкова много си го харесват, да си го внесат от ГЕРБ. Нека той самият си прецени дали иска да бъде поставен в тази ситуация, в която трябва да отговаря на въпроси на народни представители и естествено на председателя на комисията, която трябва да го изпитва дали става или не става за това? За мен определено той не желае да се кандидатира точно за член на КС, неговата цел явно е много по-високо, т.е. председател на КС. В това е и схемата.

Бойко Борисов след този резил, който се случи във връзка с една друга номинация, определено сега се опитва малко да поизмие срама. А и той е от хората, които предпочитат някой друг да му свърши мръсната работа, категоричен е Йордан Бакалов.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна