Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Фетел с трета световна титла във Формула 1

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Себастиан Фетел с „Ред Бул” стана световен шампион във Формула 1 за 2012 година.  Германецът влезе "в клуба" на 25 години и 145 дни, с което стана най-младият пилот в историята на спорта, постигнал този успех.

В последното състезание от сезон 2012 - Гран при на Бразилия - новият стар световен шампион завърши шести, докато конкурентът му за титлата Фернандо Алонсо с „Ферари” финишира втори.

Невероятно състезание, както винаги Бразилия става арена на трилъри, а този път придружени с дъжд. "Ферари" се опитаха по всякакъв начин да ни направят живота тежък, но не сме очаквали друго, призна Себастиан. Да те ударят още в четвърти завой в решаващото за титлата състезание не е никак приятно чувство. Можеше няколко човека да ме ударят челно, но се разминах. Вътре в кокпита обаче останах спокоен и това не ми се отрази на карането. Продължихме да вярваме и да мечтаем за титлата и накрая успяхме. Направихме го въпреки многото нападки, най-вече извън пистата. Направихме го, за да покажем, че ние имаме цели и ги постигаме без да има какво да ни спре. След удара останах последен, 10-20 обиколки по-късно бях до Фернандо Алонсо. Най-добрата рецепта да остана толкова спокоен бе да продължа да натискам до финала, завърши новият трикратен шампион.

Победата на пистата “Интерлагос” грабна Дженсън Бътън с Макларън”. На почетната стълбичка се качи и Фелипе Маса с „Ферари”.  Марк Уебър с „Ред Бул” остана четвърти, а на по-малко от секунда зад него финала пресече Нико Хюлкенберг с „Форс Индия”.

Седми в Гран при на Бразилия е Михаел Шумахер с Мерцедес GP . Седемкратният световен шампион сложи край на кариерата си във Формула 1 с шест точки.

Заради повреда в болида Люис Хамълтън пък не успя да завърши последното си състезание с екипа на „Макларън”.

В генералното класиране за 2012 година при пилотите  след Фетел /281 точки/ се наредиха Фернандо Алонсо / 278 точки/  и Кими Райконен / 207 точки/.

При конструкторите шампион е "Ред Бул" с 461 точки, следван от "Ферари" с 400 точки и от "Макларън" с 378 точки.

 

 

 

 

 

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна