Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В АЕЦ "Козлодуй" започва процедура за ОВОС за изградждане на нов блок

Снимка: БГНЕС

В АЕЦ "Козлодуй" започва процедура за оценка на въздействието върху околната среда във връзка с изграждането на нов блок на площадката на централата. Едновременно с това в атомната централа се извършва планирана проверка на Международната агенция за атомна енергия за безопасността и експлоатацията на ядрените мощности в Козлодуй.

Проектната компания за изграждане на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за 2 400 000 лева с българо-испански консорциум за изготвянето на оценка на въздействието върху околната среда на нова ядрена мощност на площадката на централата. Проучването е съобразено и с екологичните изисквания на съседна Румъния. Докладът по ОВОЗ ще бъде готов за 12 месеца.

Междувременно стана ясно, че не по-рано от април 2013-а година ще бъде завършен технико-икономическият анализ на проекта за VІІ блок. Това ще даде възможност на правителството да вземе окончателно решение за изграждането на нова ядрена мощност в Козлодуй, посочи изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Той очаква положителна оценка от ОСАРТ мисията, която започна днес в АЕЦ "Козлодуй". Докладът на експертите от международната агенция за атомна енергия за безопасността, управлението и експлоатацията на козлодуйската централа ще бъде готов в средата на декември.

По публикацията работи: Ива Антонова – кор. на БНР във Враца
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна