Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДСВ критикува бюджет 2013

Снимка: БГНЕС

Бюджетът за 2013-а година насочва пари в сектори, които не създават икономически растеж. Така Съветът по икономика и финанси на НДСВ оцени планираните средства за догодина. Според представителите на партията липсва кураж за сериозни реформи в здравеопазването, образованието и пенсионния модел.

Икономистът Владимир Каролев смята, че ненужно се дават много пари за съдебната система, полицията и отбраната. Той препоръча да се харчи повече за образование.

Ние сме на трето място отзад напред, нали. Другите държави, които нямат пари като нас - Естония, Латвия, Словакия, Словения, Литва, почти двойно повече от нас харчат за образование. Т.е. обяснението "Не даваме пари за образование, защото нямаме", не е вярно.

Нашите политици лъжат извънредно много, коментира Минчо Спасов от НДСВ. Той определи Бюджет 2013 като "разгащване, одомашняване, разпищолване":

Авиоотряд 28 е така одомашнен, че премиерът го е превърнал в гащи с перка. Не съм съгласен, че в здравната реформа нищо не било постигнато, има един-единствен успех - успешното опериране на управляващите от чувството за срам.

Владимир Каролев обобщи позицията на НДСВ:

Пицата си е много блажна, обаче блажна за едни сектори, постна за други сектори.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна