Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти половината европари за конкурентоспособност ще бъдат за бизнеса

Снимка: БГНЕС

Почти половината европейски пари за конкурентоспособност през следващия седемгодишен период ще бъдат предназначени за бизнеса. Освен по общата схема за иновации, това ще става и по изцяло нова ваучерна схема. Това обяви министърът на икономиката Делян Добрев. На конференция за иновациите той каза, че инвестициите в този бранш са устойчиви, за разлика от вложенията в строителството и финансовия сектор.

Министър Добрев очаква да бъде договорено отпускането на повече от 1,170 млрд. евро по програма "Конкурентоспособност" за следващия период. Основно те ще бъдат насочени към иновациите по новата ваучерна схема.

Когато фирмата вземе ваучера, тя ще отиде точно в този научен център или точно в това развойно звено, което може да направи нещо полезно за компанията й. По най-добрия начин ще насочим средствата от иновации към наука. Но точно тази наука, която е в полза на бизнеса.

Освен фирмите, които работят иновативно, ще бъдат стимулирани и тези предприятия, които се стремят да произвеждат и да изнасят краен продукт.

Ние не трябва да изнасяме суровини, а да изнасяме продукти с висока добавена стойност.

Ще се търси и диверсифициране на износа в страни и пазари извън Евросъюза, тъй като засега 72% от експорта ни е за европейски страни.

Ние трябва да погледнем към държавите и пазарите, които през последните 10 години растат с повече от 10%. Има огромни такива пазари в третите страни, за които за съжаление изнасяме само 28% от нашата продукция. Ние ще подкрепим експортно ориентираните предприятия и ще се опитаме включително да им помогнем те да намерят нови пазари.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна