Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрев очаква до лятото на 2013 г. парите по ОП "Конкурентоспособност" да бъдат усвоени 100 %

Снимка: БГНЕС

В средата на следващата година Оперативната програма "Конкурентоспособност" ще е една от най-добре работещите европейски програми в България. Договорените средства ще достигнат 84 на сто до края на годината, а през лятото на 2013-а ще бъдат усвоени 100 % от парите. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който откри в Пловдив заседанието на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Конкурентоспособност".

По думите на министър Добрев всеки месец по сметките на фирмите се превеждат между 40 и 50 млн. лв., а това са реално влезли пари по Оперативната програма, които отиват към бизнеса. До края на годината предстои сключването на договори по два големи проекта - газовата връзка със Сърбия и „София тех парк”. В същото време Добрев отчете като слабост ниския процент сключени договори по схемата за енергийна ефективност за малките и средни предприятия. От отварянето й през юни до момента са подадени само 14 проектни предложения. Министърът си обяснява ниското темпо с тежките процедури, но призивът му към компаниите е за участие, тъй като финансовият ресурс по схемата е значителен - 150 милиона евро безвъзмездна помощ за страната ни.

Делян Добрев съобщи също, че се обмисля раздаването на ваучери на фирмите за иновации или за информационни и комуникационни технологии. С тях те ще могат да поръчват в развойни или научни звена по избор точно тази иновация, която им е необходима.

 

 

 

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна