Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Не се чувствам използван

Снимка: БГНЕС

Въобще не се чувствам използван. Това е абсолютно съвпадение – вчерашното им споразумение с внасянето на кандидатурата за член на КС. Аз и моите колеги бяхме готови да внесем кандидатурата и на Петър Стоянов, защото такава емблематична фигура като него, който е едно от лицата на СДС, беше бламиран по този грозен начин. Това заяви в предаването "Преди всички" независимият депутат Валентин Николов. Той подчерта, че е подкрепил и кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия:

Аз и към момента твърдя, че тя беше един професионалист с 38 години стаж и това мен ме впечатли. Аз не я познавам, с нея имам две срещи. Впечатли ме преди всичко автобиографията й. В такива сериозни институции като Конституционния съд трябва да влизат професионалисти, а не партийни кандидатури. Галя Гугушева я видях вчера за първи път и ми направи много приятно впечатление – тя има над 23 години стаж в прокуратурата.

Николов е сигурен, че заедно с Димитър Карбов и Огнян Тетимов ще бъдат подложени на остри критики, дори може би и от депутатите на СДС в момента. За него е по-важно обаче в КС да влезе професионалист, каквато според него е г-жа Гугушева. Не е допустимо да продължава тази криза в Конституционния съд. Трябва да постъпваме национално отговорно, категоричен е той. 

Ние започнахме разговори от 16-и май. На 15-и май имаше Национален съвет на СДС и те се разграничиха от ДСБ във връзка с предстоящите парламентарни избори. Това беше знакът, който породи в мен оптимизъм, че СДС най-после се разграничава от Иван Костов. Ние имахме много разговори във връзка със съвместна дейност в парламента, съвместно законодателство и т.н., обясни Николов. Той подчерта, че има прекрасни отношения с някои от депутатите на СДС и добави: За мен е доста учудващо и буди недоумение защо постъпват по този начин, защото в крайна сметка СДС в оставащите 6-7 месеца без депутати не може да изпълнява своята програма и да внася законопроекти, решения и т.н.

Припомняме, че днес изтича срокът за номинирането на вакантната кандидатура за член на КС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна