Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Левски" с убедителен успех над "Черно море", Мюлдер и Силва бележат по два пъти

Снимка: БГНЕС

Дъстли Мулдер и Жоао Силва вкараха по два гола за победата на "Левски" с 4:0 над "Черно море" в първа среща от осминафиналите на турнира за купата на България по футбол. "Сините" стигнаха до чистия успех пред близо три хиляди зрители, които посетиха за последен път стадион "Георги Аспарухов" в настоящия му вид.

"Левски" започна по-силно мача и успя да вкара първия гол в 11-ата минута, когато чудесно двойно подаване между Дъстли Мулдер и Владимир Гаджев завърши със силен удар на холандеца, попаднал в далечния ъгъл на пазената от Пламен Колев врата. Последният се появи в игра три минути по-рано, след като Георги Китанов се сблъска с Базил Де Карвальо и двамата напуснаха терена.

Домакините направиха още няколко добри атаки, но Жоао Силва и Кристовао Рамос не успяха да ги завършат с гол. "Черно море" също не се предаде и дори притисна своя съперник след 20-та минута, но добри намеси на Пламен Илиев и горната греда спасиха "Левски" от гол. Особено красиво беше последното положение в полувремето, в което Дончо Атанасов преодоля майсторски Мулдер и стреля от малък ъгъл, а топката кацна върху напречния стълб и излезе в аут.

"Черно море" не успя да поднови натиска след почивката, но пък и играчите в синьо излязоха на терена с амбиции за бърз втори гол. Той падна още в 51-та минута, когато Кристовао Рамос изведе Мулдер зад гърба на варненската защита и холандецът прехвърли посрещналия го страж Колев за 2:0.

Вторият гол на "сините" разконцентрира играчите на "Черно море" и те допуснаха трети в 54-та минута. Дончо Атанасов загуби топката в центъра на терена и домакините организираха бърза контраатака, която беше завършена от резервата Жоао Силва. Той получи топката след центриране отляво на Илиян Йорданов, а неговото майсторско изпълнение с глава остави безпомощен съперниковия вратар.

"Левски" успя да вкара и четвърти гол, след като в 75-та минута Кристовао Рамос беше съборен в наказателното поле на "Черно море" и Жоао Силва реализира дузпата. Положението обаче ще бъде запомнено с може би най-глупавото действие в кариерата на защитника на гостите Александър Емилов Александров, който очевидно извърши нарушението в гръб срещу Рамос, а след това изтича към главния съдия Стефан Спасов и го събори на земята с удар в тялото. Логично Александров беше изгонен с червен картон и няма да играе дълго време в турнирите, организирани от Българския футболен съюз.

Останали с човек повече на терена, домакините успяха да задържат категоричния резултат в своя полза и вече могат да бъдат считани за сигурни четвъртфиналисти в надпреварата.

Реваншът е насрочен за след две седмици на стадион "Тича" във Варна.

 

Купа на България по футбол, първи мач от осминафиналите:

"Левски" - "Черно море" 4:0 (1:0)

голмайстори: 1:0 Дъстли Мулдер 11, 2:0 Дъстли Мулдер 51, 3:0 Жоао Силва 54, 4:0 Жоао Силва 75-дузпа;

червен картон: Александър Ем. Александров 74 (Черно море);

стадион: "Георги Аспарухов", 3 хиляди зрители;

главен съдия: Стефан Спасов;

жълти картони: Кристовао Рамос, Дъстли Мулдер) ("Левски"); Самуел Камазола, Еденилсон Бергонси, Мирослав Манолов и Симеон Симеонов ("Черно море");

за "Левски": Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Даниел Димов, Нуно Пинто, Ромен Ели, Станислав Ангелов, Кристовао Рамос (78-Антонио Вутов), Роман Прохазка, Базил Де Карвальо (10-Жоао Силва), Владимир Гаджев (84-Симеон Райков) и Илиян Йорданов;

за "Черно море": Георги Китанов (8-Пламен Колев), Александър Ем. Александров, Александър Др. Александров, Детелин Димитров, Росен Колев, Симеон Симеонов, Георги Илиев, Дончо Атанасов, Еденилсон Бергонси, Самуел Камазола (54-Георги Божилов) и Мирослав Манолов (77-Мартин Дечев).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени